Case studies Winchester Park & Ride

Scheme Overview – Issues
The Winchester Park & Ride scheme is located on the South side of the city adjacent to Junction 11 of the M3 motorway in an Area of Outstanding Natural Beauty. There is a nearby SSSI and the site is overlooked by the historic St Catherines Hill. As such, Hampshire County Council designed the site to be as “green” as possible. There are 864 car park spaces including specialist ones such as extra wide, disabled and bicycle lockers.

Measures to make the site as environmentally friendly as possible include: reusing road surfacing materials, a grass sedum roof and sustainably sourced timber on the buildings, recycling the chalk and topsoil instead of transporting it elsewhere.

Design Considerations

  • Security of pedestrians
  • Security of cars
  • Safe movement of pedestrians
  • Visibility of pedestrians to vehicle drivers
  • Visibility of obstacles to pedestrians
  • Safe movement of vehicles
  • Functioning of CCTV
  • Upward Light Ratio to be zero
  • Luminaires to minimise obtrusive light
  • Part-night switching & Dimming to be considered
  • Compliance to standards and recommendations
  • Visual impact of installed lighting to be addressed and minimised

The assessment of lighting took into account obtrusive light (i.e. light intensity, sky glow, intrusive light and glare) as well as the control of energy consumption.

To achieve the requirements of the lighting performance suggested by the client, DfL proposed to reduce the brightness and produce a lighting design which has better clarity, and which will give a wider spacing of luminaires. DfL were used a luminaire with flat glass which avoided any upward light (sky glow). For this lighting design, the luminaires are installed close to and symmetrical to the footway in order to give pedestrians clear vision and visual guidance. This was aided by the use of different surface colours which created a visual cohesion where in lit areas

To minimise columns, DfL proposed using two luminaires on each column where possible. However, light will be seen in the surrounding area until the newly planted trees were established. In order to avoid this short-term issue, DfL proposed to install a louvre within selected luminaire locations.

To minimise the consumption of energy, DfL proposed that intelligent dimming was installed which enabled the use of different lighting stages to match usage i.e.

Stage 1 – Full lighting from dusk until 8pm

Stage 2 – 50% lighting 8pm–midnight

Stage 3 – Switching off selected luminaires after midnight

Design Solutions
Several measures were taken to make the lighting as “green” as possible. Flat glass lanterns were used throughout to avoid any upward light and minimise disturbance to the nearby colony of bats. Similarly, highly efficient, white light, 60w CPO (CosmoPolis) lamps were used. These are dimmed after midnight in order to reduce energy consumption whilst ensuring security on site throughout the night.

An average of 12 lux is achieved on the roads and car park spaces. Lastly, the columns and sign posts on the link road to the site were reused.

Client: Hampshire County Council
Design Team: Designs for Lighting Ltd - Lighting
Design Components: Lanterns URBIS Sapphire

AreaE aveUo (%)E MinLighting Class
Parking Areas 10 lux - 3 lux S2
Bus Stops & Waiting 15 lux - 5 lux S1
Circulation Roads 10 lux - 3 lux S2
On-site Roundabouts 15 lux 40 - CE3
Exit & Entrance 20 lux 40 - CE2
Approach Roads 1cd/m2 40 - ME3a
close